Skip to main content

DAGEN - den 31. december

 

NIELS JØRGENs MORGENHILSEN

DEN 31. DECEMBER

Ny 2021 udgave

DAGENS PERSON:

I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.  Han levede i årene 1908 til 2005.  Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.  Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:  FEUER-ABEND !  Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.  Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne.

Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.  Hans bog om dette arbejde hedder:  Retfærdighed, ikke Hævn.  Den er meget læseværdig.  Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i jagten på Adolf Eichmann ( der blev fanget og henrettet), Josef Mengele ( der ikke blev fanget ) og i afsløringerne af Kurt Waldheims deltagelse i krigsforbrydelser. Det blev en ekstra pinlig sag, fordi Waldheim først var generalsekretær for FN og senere præsident i Østrig.

Her er en hjemmeside om Wiesenthals og hans stadig eksisterende centers arbejde

https://www.wiesenthal.com   

Se foto af Wiesental nedenfor.

 

DAGENS LÆNGDE:

Denne dag er her i Belgien 5 minutter længere end den 21. december. Dens længde er på 8 timer og 3 minutter – fra kl. 08.44 til kl. 16.47.

Se mere om, hvor du er på:   www.dagenslaengde.dk

DAGENS NAVN:

I dag hedder SYLVESTERs DAG. Den er opkaldt efter pave Sylvester, der var den første, der fik lov til at døbe en kejser ( Konstantin den Store ). Derved blev Romerriget kristent.  Sylvester levede i årene 285-335 og var den 13. pave i årene 314-35.

Ordet Sylvester er afledt af latin silvestris, der betyder ”vild” og kommer fra silva. Det betyder skov.

Et gammelt dansk vejrvarsel siger: Hvis det regner nytårsaften, bliver det en dårlig høst.

I Belgien hedder dagen det samme:  SAINT SYLVESTRE.

I Tyskland hedder nytårsaften Silvester Abend ( af samme grund ).

 

DAGENS BEGIVENHED:

1890:  USA åbner Indvandringscenter på Ellis Island i New Yorks havn. Formålet er at modtage nye indvandere. Centeret fungerer indtil 1954.  Ialt 12 millioner immigranter kom igennem centret i årenes løb.   Det tilsvarende center på USAs vestkyst hed Angel Island ved San Francisco.  Det virkede fra 1910-40.

DAGENS SPØRGSMÅL:

Dans på roser  -  hvor kommer det udtryk fra? Og hvad betyder det?

Udtrykket stammer fra perioden med Romerrigets forfald i den 3.-4. århundrede e.Kr.  Her gjorde man masser af dekadente ting. En af dem var at strø om sig med roser – eller at leve i evindelige rosenmængder. Sengene var ofte fyldt med rosenblade. Og gulvene var dækket af roser.  Skikken blev af og til også brugt i Middelalderen ved særlige lejligheder.  I overført betydning vil ”danse på roser” sige ”at have gode dage”.

På engelsk er udtrykket for Dans på Roser:   Bed of roses  eller:  All roses  ( f.eks. life is no bed of roses )

 

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

Januar  -  hvad kommer dette ord fra? Og hvad er der knyttet til denne måned?

_____________________________________________

SVAR PÅ 42 EUROPA-SPØRGSMÅL:

EUROPA I ARBEJDSTØJET:  www.europa-i-arbejde.be

 

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

En kvinde er bare en kvinde. Men en god cigar – det er tobak.

           Det blev sagt af den britiske forfatter Rudyard Kipling.

2.  Dagens citat:

Retfærdighed – ikke hævn!

Hvem af dagens personer har sagt det?

  

3.  Kendte fødte på denne dag:

1869:  Henri Matisse  ( død 1954 )

1880:  George Marshall  ( død 1959 )

1884:  Elizabeth Arden  ( død 1966 )

1897:  Liva Weel  ( død 1952 )

1908:  Simon Wiesenthal  ( død 2005 )

1917:  Erik Hauerslev  ( død 2019 )

1936:  Siw Malmquist  -  se foto.

1937:  Anthony Hopkins

1939:  Christian Mejdahl

1943:  John Denver  ( død 1997 )

1943:  Ben Kingsley

 

4.  Kendte døde på denne dag:

1872:  Aleksis Kivi  ( 38 år )

1985:  Ricky Nelson  ( 45 år )

1989:  Bendt Rothe  ( 68 år )

1994:  K. Axel Nielsen  ( 90 år )


Niels Jørgen Thøgersen

niels4europe@gmail.com  

www.niels-jorgen-thogersen.dk   +  EUROPE AT WORK    www.europe-at-work.be

+ EUROPA I ARBEJDSTØJET:  www.europa-i-arbejde.be


Simon Wiesenthal


Siw Malmkvist




Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 26. januar

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 26. JANUAR Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Det er i dag den kendte danske militærmand og især generalguvernør på De dansk-vestindiske Øer, PETER VON SCHOLTEN .   Han døde på denne dag i 1854. Læs meget mere om hans og Øernes spændende historie på min blog nedenfor: VED DU, AT... DAGENS LÆNGDE: I dag er her i Belgien 59 minutter længere end den 21. december. Dens længde er på 8 timer og 57 minutter – fra kl. 08.27 til kl. 17.24. I København er dagen blevet 1 time og 19 minutter længere – og er nu på 8 timer og 13 minutter. Se mere om, hvor du er på:   www.dagenslaengde.dk DAGENS NAVN: Dagen hedder POLYCARPs DAG .   Han blev født ca. år. 69 e.Kr. og var en af apostelen Johannes ’s følgesvende. Han var ikke teolog, men snarere en praktisk mand og en dygtig lærer. Han blev biskop i Smyrna ( det nuværende Izmir i Lilleasien ). Og her blev han af den romerske kejser Marcus Aurelius dømt til martyrdøden.   Da han som 86 årig blev bræn

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og