Skip to main content

DAGEN - den 29. april

 

NIELS JØRGENs MORGENHILSEN

DEN 29. APRIL

Ny 2021 udgave

DAGENS EMNE:

RET SKAL VÆRE RET, i hvert fald i en retsstat. Også for syriske flygtninge. Det skal ikke være ”folkedomstolen”, der skal bestemme. En meget trist glidebane, som også mange politikere synes at være på vej nedad.  Der skal i stedet positiv og måske modig handling til. Husk på: I en retsstat gælder beskyttelsen også for mennesker, vi måske ikke bryder os om. Den gælder for alle!

Læs mere på min blog eller i min Google mappe:

VED DU, AT...

VIDEN OM

 

DAGENS LÆNGDE:

Denne dag er her i Belgien 6 timer og 41 minutter længere end den 21. december. Dens længde er på 14 timer og 39 minutter – fra kl. 06.20 til kl. 20.59.

I København er dagen blevet 8 timer og 22 minutter længere – og er nu på 15 timer og 17 minutter.

Se mere om, hvor du e,r på:  www.dagenslaengde.dk

DAGENS NAVN:

Denne dag hedder PETER MARTYRs DAG.  Den har navn efter dominikanermunken Peter, der levede i årene 1206-52.  Han var klosterforstander i Como og i Milano og senere inkvisitor, hvor han forfulgte de ikke-troende med stor energi. Han lagde sig især ud med sekten katharerne. Deres navn kom af det græske ord katharos, der betyder ren. De var imod den officielle kirke og prædikede fattigdom og askese. Peter betegnede dem som kættere. Til sidst dræbte snigmordere fra denne sekt ham i 1252 med en økse. Drabet havde muligvis også sammenhæng med, at Peter selv kom fra en katharer-familie.  Iøvrigt lykkedes det kirken, især dominikaner-ordenen, at få udryddet katharerne fra omkring 1300-tallet.

 

I Belgien hedder dagen SAINTE CATHERINE DE SIENNE – Sankt Caterina af Siena. Hun levede i årene 1347-80 – og var en italiensk katolsk forfatter, knyttet til Dominikaner-ordenen.

 

DAGENS BEGIVENHED:

1429:  Jeanne d’Arc ankommer til Orléans og bidrager til, at den britiske belejring af byen brydes.

 

DAGENS SPØRGSMÅL:

Ariane – hvad er det? Og hvor kommer ordet fra?

Dette er navnet på en europæisk løfteraket i rumfarten. Den er udviklet af ESA (European Space Agency), som har de fleste europæiske lande som medlemmer.  Den opsendes normalt fra det europæiske rumcenter i Kourou i fransk Guyana i Sydamerika. Den første blev opsendt i 1988.

Navnet har raketten fra den oldgræske kongedatter Ariadne.

 

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

Balkanisering  -  hvad er det? Og hvorfor siger man det?

_____________________________________________

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

Jeg garanterer for mine medarbejdere.

Det blev sagt af den tyske industrimand Oskar Schindler over for de nazistiske myndigheder. Derved reddede han tusindvis af jøders liv.

2.  Dagens citat:

Et TV apparat er som en brødrister. Man trykker på en knap, og der viser sig altid det samme.

Hvem af dagens personer har sagt det?

3.  Kendte fødte på denne dag:

1854:  Henri Poincaré  ( død 1912 )

1899:  Duke Ellington  ( død 1974 )

1901:  Kejser Hirohito  ( død 1989 )

1922:  Toots Thielemans  ( død 2016 )

1934:  Birgitte Price  ( død 1997 )

1970:  André Agassi

4.  Kendte døde på denne dag:

1951:  Ludwig Wittgenstein  ( 62 år )

1980:  Alfred Hitchcock  ( 81 år )

2006:  John Kenneth Galbraith  ( 98 år )

 

Niels Jørgen Thøgersen,

niels4europe@gmail.com

www.niels-jorgen-thogersen.dk;  www.europa-i-arbejde.be


                                                                 Logo for retssamfund

 

Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 28. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 28. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Dronning Alexandrine Som noget nyt vil jeg hver dag udvælge DAGENS PERSON.  Det er én af dagens fødte eller døde.  I dag er det Danmarks dronning fra 1912-47, Dronning Alexandrine. Hun blev født i Schwerin i Tyskland i 1879. Hendes mor var datter af en russisk zar og hendes far tysk prins. Hun blev gift i 1898 i Cannes med den danske tronfølger, senere konge, Christian X.  Parret fik i bryllupsgave det nyopførte Marselisborg Slot i Aarhus i 1902 af det danske folk ( efter en folkeindsamling ). Senere byggede kongeparret selv Klitgaarden (”Kongevillaen”) i Skagen i 1914.  Arkitekten var Ulrik Plesner, der hars at mange arkitektoniske fingeraftryk netop i Skagen. Alexandrine blev i 1918 ramt af den spanske syge, men overlevede.  Hun var især interesseret i musik og i håndarbejde. Hun blev meget populær i Danmark, også fordi hun både under 1. verdenskrig og under 2. verdenskrig gik aktivt ind for den d

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i