Skip to main content

DAGEN - den 22. december

 

NIELS JØRGENs MORGENHILSEN

 

DEN 22. DECEMBER

 

Ny 2021 udgave

 

DAGENS LÆNGDE:

 

I dag er her i Belgien 0 minutter længere end i går, den 21. december.  Men tæller man sekunder, så ER dagen blevet lidt længere. Efterhånden kommer det til at gå hurtigere fremad.  Dens længde er på 7 timer og 58 minutter – fra kl. 08.43 til kl. 16.40.     

 

I København er dagen i dag på 7 timer og 8 minutter.

 

Se mere om, hvor du er på:  www.dagenslaengde.dk 

 

 

DAGENS NAVN:

I dag hedder JAPETUS DAG.  No’en kalder den også ” Lille bette juleaftenJ

Japetus kommer fra Moses søn, der hed Jafet.

I Belgien hedder i dag SAINT HUNGÈRE – efter en biskop i Utrecht i Holland. Han levede i årene 800-66.

 

DAGENS BEGIVENHED:

 

1990:  Lech Walesa tages i ed som Polens præsident.

 

DAGENS SPØRGSMÅL:

 

Nisse  -  hvad er historien bag?  Og hvorfor hedder han tomte på svensk?

 

En nisse er et lille væsen i Norden (Danmark, Norge, Sverige og Finland). Det stammer fra lang tid før kristendommens indførelse. Og det optræder altid omkring vintersolhverv, dvs. omkring den 21. december.

 

En nisse er ret lille – højst 90 cm. Han har langt, hvidt skæg, en rød hue på hovedet, har grå bukser, lange strømper og træsko.

 

Og så er det det gode ved ham, at han kommer med gaver. Ligesom hans fætter Julemanden – eller Santa Claus.

 

Hvor stammer han fra?  Ja, det siges, at nissen er efterkommer af den bondemand, der for mange tusinde år siden ryddede en plads i skoven, hvor han så byggede sin gård. Her levede og arbejdede han hele sit liv. Og han blev også begravet på gården. Nissen er hans efterkommer. Han bor på gården hele året, gemmer sig i laden eller i kostalden og kommer først frem til vinter.  Det meste af tiden er nissen rar og sød. Men han er også en hidsigprop, så man skal huske at behandle ham ordentligt. Ellers bliver han vred og besværlig. Det er derfor, at man skal huske at sætte grød ud til ham juleaften!

 

Før nissen var det Julebukken, der passede hans arbejde med at dele gaver ud. Han findes stadigvæk og hjælper nisserne, når de har allermest travlt.

 

Da kristendommen kom til Norden for godt 1000 år siden, var nissen ikke så populær.  Man anså ham for at være ugudelig. Men han overlevede. Og efter nogle hundrede år blev han en velkommen gæst igen, især når han ved juletid havde gaver med.

 

Der er forresten også no’en, der påstår, at ordet nisse i virkeligheden er et kælenavn for navnet Niels (eller Nils på svensk).  Det synes jeg – Niels – er hyggeligt!  Især hvis han har gode gaver med.

 

Det er meget værre, hvis man snakker om en hønisse! Det er næsten det modsatte af en rar og munter nisse. En hønisse er en gammel, indskrænket, latterlig person.  Man kan vel sige, at det er en nisse, der er degenereret !

 

Og til sidst:  hvorfor hedder en nisse tomte på svensk? Det er enkelt. Det kommer fra det stykke land, som bondemanden, nissens forfar, ryddede i skoven. Det hedder på svensk en tomte.  Det har deres nisse så beholdt som navn.  På dansk hedder det en tomt. Men det har vi ikke ladet gå ud over vor rare nisse!

 

 

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

 

Julemærke  - hvad er det ? Og hvad er historien bag?

 

_____________________________________________

 

SVAR PÅ NU 42 EUROPA-SPØRGSMÅL:

EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be

 

 

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

 

1.  Gårsdagens citat:

 

    Jeg ved ikke, hvilke bøger jeg får mest ud af: dem, der holder mig vågen om  

    natten, eller dem, der får mig til at falde i søvn.

 

                  Det blev i sin tid sagt af den britiske statsminister Benjamin Disraeli.


2.  Dagens citat:

 

     Vi er alle født gale. Nogle af os forbliver det.

 

     Hvem har sagt det?

 

3.  Kendte fødte på denne dag:

     1639:  Jean Racine  ( død 1699 )

     1858:  Giacomo Puccini  ( død 1924 )

     1872:  Paul Bergsøe  ( død 1963 )

     1897:  Max Hansen  ( død 1961 )

     1918:  Lis Møller  ( død 1983 ) 

     1930:  Ole Scherfig  ( død 2000 )

     1945:  Henning Dyremose

 

4.  Kendte døde på denne dag:

    1892:  Wilhelm Hellesen ( 56 år )

    1935:  Emil Wiinblad  ( 81 år )

    1989:  Samuel Beckett  ( 83 år )  -  se foto.

 

Niels Jørgen Thøgersen

 

niels4europe@gmail.com  

www.niels-jorgen-thogersen.dk  + EUROPE AT WORK:  www.europe-at-work.be

 + EUROPA I ARBEJDSTØJET:  www.europa-i-arbejde.be


Samuel Beckett


 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 26. januar

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 26. JANUAR Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Det er i dag den kendte danske militærmand og især generalguvernør på De dansk-vestindiske Øer, PETER VON SCHOLTEN .   Han døde på denne dag i 1854. Læs meget mere om hans og Øernes spændende historie på min blog nedenfor: VED DU, AT... DAGENS LÆNGDE: I dag er her i Belgien 59 minutter længere end den 21. december. Dens længde er på 8 timer og 57 minutter – fra kl. 08.27 til kl. 17.24. I København er dagen blevet 1 time og 19 minutter længere – og er nu på 8 timer og 13 minutter. Se mere om, hvor du er på:   www.dagenslaengde.dk DAGENS NAVN: Dagen hedder POLYCARPs DAG .   Han blev født ca. år. 69 e.Kr. og var en af apostelen Johannes ’s følgesvende. Han var ikke teolog, men snarere en praktisk mand og en dygtig lærer. Han blev biskop i Smyrna ( det nuværende Izmir i Lilleasien ). Og her blev han af den romerske kejser Marcus Aurelius dømt til martyrdøden.   Da han som 86 årig blev bræn

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og