Skip to main content

DAGEN - den 14. december

 NIELS JØRGENs MORGENHILSEN

DEN 14. DECEMBER

Ny 2021 udgave

DAGENS LÆNGDE:

Denne dag er  i Belgien 8 timer og 29 minutter kortere end den 21. juni. Dens længde er på nøjagtig 8 timer – fra l. 08.37 til kl. 16.37.

Her på Tenerife dagen er nu på 10 timer og 23 minutter – fra kl. 07.51 til kl. 18.13.

Og den er blevet 3 timer og 32 minutter kortere end den 21. juni.

Se mere om, hvor du er på:   www.dagenslaengde.dk

DAGENS NAVN:

Dagen hedder CRISPUS DAG eller CRISPINUS DAG. Han var biskop i Padua i Italien og døde som martyr i år 300.

I Belgien hedder dagen SAINT JEAN DE LA CROIX  ( Saint John of the Cross ).  Han var en spansk katolsk præst, der var meget aktiv i kampen mod reformationen. Han levede i årene 1542-91.

 

DAGENS BEGIVENHED:

1982: Spanien åbner grænsen til Gibraltar.

 

DAGENS SPØRGSMÅL:

Ordet JUL  -  hvor kommer det fra? Og hvad er historien bag?

Oprindelsen til ordet JUL kommer fra den hedenske tid i Norden. Det hed dengan Jól og var en fest i nogle dage omkring vintersolhverv. På engelsk hed det Yule og på finsk Joulu. Det var alle steder en fest, hvor man fortærede store mængder af sul, øl og mjød.

Selv ordet oprindelse er der stadig en del diskussion om. Det menes af komme fra ordet hjul – der refererer til årstiderne, der skifter som et hjul. I nordisk oldtid var der en tradition for at trille brændende hjul ned ad en bakke som et slags solsymbol.

Længere oppe i vikingetiden talte man om at drikke jul. Man udbragte skåler for de guder, der kunne skaffe én et godt og frugtbart år. Det var ikke mindst guderne Njord, Frej og selvfølgelig Odin himself.  Dette fortsatte op i den kristne tid. Nu var det Kristus og Jomfru Maria, man skålede for. Og gad vide, om ikke nutidens tradition med juleøl stammer derfra. Man drikker fortsat julen!

Går vi til Romer-tiden var det sådan, at kejser Lucius Aurelius i år 273 e.K. indførte en fest for den orientalske gud Sol Invictus (den uovervindelige sol). Den lå den 25. december.  Denne hedenske fest blev allerede fra omkring år 300 overtaget af de kristne i Rom oggjort til en fest for Jesu fødsel.  Denne kristne tradition nåede dog først op til Norden sidst i det første årtusinde med Harald Blåtands indførsel af kristendommen i Norden – og dermed også til vikingerne..

En interessant krølle på historien er, at den katolske kirke forsøgte at få ordet JUL erstattet med KRISTMESSE.  Det lykkedes ikke i Norden.  Men i den angel-saksiske verden gav man efter og erstattede deres ord YULE med ordet CHRISTMAS.   Man kan dog stadig i dagens engelsk finde ordet YULETIDE – netop om juleperioden.

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

En ræv bag øret  -  hvor kommer det udtryk fra? Og hvad betyder det?

_____________________________________________

SVAR PÅ 42 EUROPA-SPØRGSMÅL:

EUROPA I ARBEJDSTØJET:    www.europa-i-arbejde.be

 

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

En bog tager sin tid som et barn. Alle på uger hurtigt skrevne bøger vækker hos mig en vis fordom mod forfatteren. En honet kvinde bringer heller ikke sit barn til verden før niende måned.

            Dette er sagt af den kendte tyske forfatter Heinrich Heine fra Düsseldorf.

2.  Dagens citat:

Vi gjorde det!   

Hvem af dagens personer har sagt det?

3.  Kendte fødte på denne dag:

1503   Nostradamus   ( død 1566 )

1546   Tycho Brahe    ( død 1601 )

1791   Johan Ludvig Heiberg   ( død 1860 )

1841   Louis Pio    ( død 1894 )

1890   Sigurd Hoel  ( død 1960 )

1902   Hans Rasmussen    ( død 1995 )

1911   Spike Jones   ( død 1965 )

1913   Anna Ladegaard  ( død 2000 )

1915   Gerda Neumann   ( død 1947 )

1917   Tove Ditlevsen  ( død 1976 )

1955   Jan Trøjborg  ( død 2012 )

1966   Helle Thorning Schmidt  -  se foto.

 

4.  Kendte døde på denne dag:

1799   George Washington    ( 67 år )

1861   Prince Albert   ( 42 år )

1956   Juho Paasikivi  ( 86 år )

1963   Dinah Washington  ( 39 år )

1989   Andrei Sakharov  ( 78 år )

1990   Friederich Dürrenmatt   ( 69 år )

 

Niels Jørgen Thøgersen

niels4europe@gmail.com  

www.niels-jorgen-thogersen.dk   +   EUROPE-AT-WORK    www.europe-at-work.be

+ EUROPA I ARBEJDSTØJET:  www.europa-i-arbejde.be


Helle Thorning-Schmidt


Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 26. januar

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 26. JANUAR Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Det er i dag den kendte danske militærmand og især generalguvernør på De dansk-vestindiske Øer, PETER VON SCHOLTEN .   Han døde på denne dag i 1854. Læs meget mere om hans og Øernes spændende historie på min blog nedenfor: VED DU, AT... DAGENS LÆNGDE: I dag er her i Belgien 59 minutter længere end den 21. december. Dens længde er på 8 timer og 57 minutter – fra kl. 08.27 til kl. 17.24. I København er dagen blevet 1 time og 19 minutter længere – og er nu på 8 timer og 13 minutter. Se mere om, hvor du er på:   www.dagenslaengde.dk DAGENS NAVN: Dagen hedder POLYCARPs DAG .   Han blev født ca. år. 69 e.Kr. og var en af apostelen Johannes ’s følgesvende. Han var ikke teolog, men snarere en praktisk mand og en dygtig lærer. Han blev biskop i Smyrna ( det nuværende Izmir i Lilleasien ). Og her blev han af den romerske kejser Marcus Aurelius dømt til martyrdøden.   Da han som 86 årig blev bræn

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og