Skip to main content

DAGEN - den 10. december

 

NIELS JØRGENs MORGENHILSEN

DEN 10. DECEMBER

Ny 2021 udgave

DAGENS LÆNGDE:

Denne dag er i Belgien 8 timer og 25 minutter kortere end den 21. juni. Dens længde er på 8 timer og 4 minutter – fra kl. 08.34 til kl. 16.38.

Her på Tenerife er dagen nu på 10 timer og 24 minutter – fra kl. 07.48 til kl. 18.12. Og den er 3 timer og 31 minutter kortere end den 21. juni.

Se mere om, hvor du er på:  www.dagenslaengde.dk

DAGENS NAVN:

I dag hedder JUDITHs DAG.  Hun var ifølge Det gamle Testamente en smuk kvinde fra byen Bethulis. Byen var ved at blive indtaget af fjender. Men deres leder Holofernes var så betaget af Judith, at det lykkedes hende at forføre ham.  Bagefter halshuggede hun ham. Og reddede derved sin fødeby.

Dagen er også FNs Menneskerettighedsdag.

I Belgien hedder dagen SAINTE LÉACADIE.  Hun var en ung kristen jomfru i Toledo i Spanien.  Hun blev dræbt i 303.

 

DAGENS BEGIVENHED:

1799:  Som det første land i verden indfører Frankrig metersystemet.

 

DAGENS SPØRGSMÅL:

En hamburger – hvor kommer det udtryk fra? Historien bag?

Kært barn har ikke bare mange navne, men af og til også mange ”fædre”!  Det gælder også betegnelsen en hamburger.

Ud over at være navnet for en indbygger i storstaden Hamburg er det navnet – som de fleste ved – på en særlig burger, en særlig sandwich, kan man sige.  Et stykke hakket kød mellem to stykker brød.  Det kan have mange former, og normalt spises den i varm form.  Der er masser af forskellige slags hamburgere, naturligvis. Afhængig af, hvem der laver dem. Og hvor man er i verden.

Men spørgsmålet her er: Hvor kommer betegnelsen fra?

Den mest udbredte forklaring er, er det stammer fra New York i slutningen af 1800-tallet. Der kom en masser jøder fra Hamburg til New York som indvandere. Mange af dem kunne ikke få arbejde. Og initiativrige som jøder ofte er satte de gang i en produktion af ”fast food” – noget oksekød mellem to stykker brød. Den spise solgte de så på gader og stræder i New York. Det blev hurtigt en stor succes. Og da ophavsmændene kom fra Hamburg, var der ikke langt til at kalde denne nye form for frokostmad for hamburgers.

Der er andre, der forsøger sig med en forklaring om, at hamburgeren i virkeligheden kommer fra den amerikanske by Hamburg. Den ligger i staten New York oppe ved den canadiske grænse og har i dag 56.000 indbyggere.  Men den forklaring tror jeg ikke på.

Det gør jeg måske snarere med en tredje forklaring: at den er opfundet af en dansker, Louis Lassen.  Han var egentlig bilmekaniker, var kommet til USA i 1880erne og boede i en lille by New Haven (”Nyhavn”)  i Connecticut nord for New York. Efter nogle år købte han er jernbanevogn og lavede den til en lille lokal fødevarekiosk. Og da en kunde en dag kom farende ind og bad om noget føde hurtigt, da han skulle skynde sig videre, klaskede Louis lynhurtigt to stykker brød omkring noget kød.  Og hans særlige hamburger var opfundet.  Han påstod i hvert fald senere, at han derved var den første, der lavede en hamburger.  Og hans restaurant Louis’ Lunch eksisterer stadig i den lille by. Og den påstår med stor sikkerhed, at her blev hamburgeren opfundet – og at man har solgt den lige siden!   Om Louis så kom fra landsbyen Hamborg oppe ved Hanstholm, forlyder der ikke noget om.

Men nyd din næste hamburger med denne viden! Hvis den er altså er god J

Og forresten: her er en lille useriøs krølle på historien:  Vi husker alle sammen, da præsident Kennedy på besøg i Berlin i 1963 sluttede sin tale med de berømte ord:  Ich bin ein Berliner!  Så kan man kun spekulere på, hvorfor Reagan aldrig besøgte Hamburg. For hvad skulle have så have sagt !

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

Nikotin -  hvor kommer det ord fra?

_____________________________________________

SVAR PÅ 42 EUROPA-SPØRGSMÅL:

EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be

 

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

        At være skuespiller er en trist profession. Hvilken mand med ånd og vid kan

             grundlægge sin eksistens alene derpå?

            Dette er engang sagt af den russisk-amerikanske skuespiller Kirk Douglas.

2.  Dagens citat:

        Jeg ville gerne opfinde et materiale eller en maskine med evne til så frygtelig

             masseødelæggelse, at krig derved ville blive umuliggjort for evigt.

            Hvem kan have sagt det?

3.  Kendte fødte på denne dag:

1747:  Ove Malling  ( død 1829 )

1830:  Emily Dickinson  ( død 1886 )

1891:  Nelly Sachs  ( død 1970 )

1899:  Kai Lindberg  ( død 1985 )

1914:  Astrid Henning-Jensen  ( død 2002 )

1942:  Erik Ove

 

4.  Kendte døde på denne dag:

1896:  Alfred Nobel  ( 63 år )

1936:  Luigi Pirandello  ( 69 år )

1991:  Franco Malfatti  ( 64 år )

1996:  John Price  ( 83 år )

2005:  Finn Ziegler  ( 70 år )  -  se foto.

2006:  Augusto Pinochet  ( 91 år )


Niels Jørgen Thøgersen

niels4europe@gmail.com  

www.niels-jorgen-thogersen.dk   +  EUROPE-AT-WORK    www.europe-at-work.be

+ EUROPA I ARBEJDSTØJET:  www.europa-i-arbejde.be


Finn Ziegler




 

Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 26. januar

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 26. JANUAR Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Det er i dag den kendte danske militærmand og især generalguvernør på De dansk-vestindiske Øer, PETER VON SCHOLTEN .   Han døde på denne dag i 1854. Læs meget mere om hans og Øernes spændende historie på min blog nedenfor: VED DU, AT... DAGENS LÆNGDE: I dag er her i Belgien 59 minutter længere end den 21. december. Dens længde er på 8 timer og 57 minutter – fra kl. 08.27 til kl. 17.24. I København er dagen blevet 1 time og 19 minutter længere – og er nu på 8 timer og 13 minutter. Se mere om, hvor du er på:   www.dagenslaengde.dk DAGENS NAVN: Dagen hedder POLYCARPs DAG .   Han blev født ca. år. 69 e.Kr. og var en af apostelen Johannes ’s følgesvende. Han var ikke teolog, men snarere en praktisk mand og en dygtig lærer. Han blev biskop i Smyrna ( det nuværende Izmir i Lilleasien ). Og her blev han af den romerske kejser Marcus Aurelius dømt til martyrdøden.   Da han som 86 årig blev bræn

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og