Skip to main content

DAGEN - den 1. oktober

 

NIELS JØRGENs MORGENHILSEN

DEN 1. OKTOBER

Ny 2021 udgave

DAGENS LÆNGDE:

Denne dag er her i Danmark 6 timer og 1 minut kortere end den 21. juni. Dens længde er på 11 timer og 34 minutter – fra kl. 07.18 til kl. 18.51.

Se mere om, hvor du er på:  www.dagenslaengde.dk

DAGENS NAVN:

I dag hedder REMIGIUS DAG – opkaldt efter biskop Regius.  Han levede fra 438 til 533. Han blev biskop i Reims i Østfrankrig allerede som 22 årig. Han var skytshelgen for Frankrig.

Dagen i dag er også FNs Dag for Ældre Mennesker.

Og den er samtidig den internationale vegetar-dag.

I Belgien hedder dagen SAINTE THÉRÈSE DE LISIEUX.  Hun var en ung fransk nonne,d er levede i årene 1873-97.  Hun blev kaldt”Jesu lille blomst”.

 

DAGENS BEGIVENHED:

1795: Belgien bliver en del af den franske republik.

DAGENS SPØRGSMÅL:

Oktober - hvor kommer det ord fra?  Og hvad knytter sig til denne måned?

Navnet Oktober kommer af ordet octo. Det er det græske og det latinske ord for tallet otte.  Det skyldes, at denne måned var den ottende måned i den gamle romerske kalender, som kong Numa Pompilius indførte omkring 500 f.Kr.  I den kalender var marts årets første måned.  

Denne kalender blev mange århundreder senere afløst af den gregorianske kalender, hvor januar er årets første måned, og hvor Oktober derfor er den 10. måned.  Denne kalender blev indført i Danmark fra år 1700.

I gamle dage blev denne måned i Danmark kaldt SÆDEMÅNED. Det skyldtes, at det var nu, at vintersæden ( der var rug ) skulle såes.  

Og her er månedens vers:


Nu skal man pløje og rugen så,
med ny vin man fadene fylde må.
Nu monne kulde til os henskride.

 En varm kakkelovn kan jeg vel lide

Der er også en del gamle danske vejrvarsler for Oktober måned: 

  • Oktober er i slet humør, fordi den gamle sommer dør
  • Vil træerne ej lade løvet fare, bliver vinteren streng

 

   Og hvis man ser på det faktiske vejr i denne måned, så er her et par rekorder:

  • 1905:  Koldeste oktober:  + 5,2 grader i gennemsnit  ( fra + 14,6 til – 8,9 grader )
  • 2006:  Varmeste oktober:  + 12,2 grader i gn.snit  ( fra + 20,5 til – 0,9 grader )
  • 1976:  Solfattigste oktober:  26 timer
  • 2005:  Solrigeste oktober:    162 timer

 

Hvis man vil læse mere om naturen i Oktober kan man gøre det her:

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

Ad Wandsbeck til – hvor kommer det fra? Og hvad betyder det?

_____________________________________________

SVAR PÅ NU 42 EUROPA-SPØRGSMÅL:

EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

        Der er simpelt hen ingen nosser i dansk teater. Dansk teater mangler

             sensualitet.

            Det blev engang sagt af den danske balletdanser Flemming Flindt.

2.  Dagens citat:

        Jeg er træt af at beskatte fattige mennesker i vort rige land og sende

            pengene til de rige folk i de fattige lande.

            Hvem af dagens personer har sagt det?

3.  Kendte fødte på denne dag:

1881:  William Boeing  ( død 1956 )

1908:  Herman D. Koppel  ( død 1998 )

1912:  Anders Andersen  ( død 2006 )

1920:  Walter Matthau  ( død 2000 )

1924:  Jimmy Carter

1926:  Knud Hovaldt  ( død 2001 )

1935:  Julie Andrews  -  se foto.

 

4.  Kendte døde på denne dag:

1684:  Pierre Corneille  ( 78 år )

1874:  Ludvig Bødtcher  ( 81 år )

1979:  Roy Harris  ( 81 år )

 

Niels Jørgen Thøgersen

niels4europe@gmail.com  

www.niels-jorgen-thogersen.dk   Europe-At-Work   www.europe-at-work.be

+ EUROPA I ARBEJDSTØJET:  www.europa-i-arbejde.be


Julie Andrews


Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 28. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 28. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Dronning Alexandrine Som noget nyt vil jeg hver dag udvælge DAGENS PERSON.  Det er én af dagens fødte eller døde.  I dag er det Danmarks dronning fra 1912-47, Dronning Alexandrine. Hun blev født i Schwerin i Tyskland i 1879. Hendes mor var datter af en russisk zar og hendes far tysk prins. Hun blev gift i 1898 i Cannes med den danske tronfølger, senere konge, Christian X.  Parret fik i bryllupsgave det nyopførte Marselisborg Slot i Aarhus i 1902 af det danske folk ( efter en folkeindsamling ). Senere byggede kongeparret selv Klitgaarden (”Kongevillaen”) i Skagen i 1914.  Arkitekten var Ulrik Plesner, der hars at mange arkitektoniske fingeraftryk netop i Skagen. Alexandrine blev i 1918 ramt af den spanske syge, men overlevede.  Hun var især interesseret i musik og i håndarbejde. Hun blev meget populær i Danmark, også fordi hun både under 1. verdenskrig og under 2. verdenskrig gik aktivt ind for den d

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i