Skip to main content

DAGEN - den 27. august

 NIELS JØRGENs SOMMERHILSEN

DEN 27. AUGUST

Ny 2021 udgave

DAGENS LÆNGDE:

Denne dag er her i Danmark 3 timer og 43 minutter kortere end den 21. juni. Dens længde er på 14 timer og 23 minutter – fra kl. 06.09 til kl. 20.32.

Se mere om, hvor du er på:  www.dagenslaengde.dk

DAGENS NAVN:

Dagens navn er GEBHARDUS DAG. Han var en tysk adelsmand, der gik i kirkens tjeneste og blev biskop i Konstanz ved Bodensøen. Han grundlagde også benediktinerklosteret Petershausen i Schweiz. Han døde på denne dag i år 996 e.Kr.

I Belgien hedder dagen SAINTE MONIQUE – efter en kristen kvinde i Afrika. Hun levede i årene 331-87 – og var mor til Augustin af Hippo.

 

DAGENS BEGIVENHED:

79: Byen Pompeji i Italien udslettes af vulkanen Vesuv.

 

DAGENS SPØRGSMÅL:

Europa - hvor kommer det navn fra? Og hvad knytter der sig til det af forskellige ting?

Navnet Europa kommer fra den græske mytologi. Legenden fortæller, at Europa var en fønikisk prinsesse. Hun blev bortført af selveste Zeus. Han havde skikkelse af en stor hvid tyr, da han bortførte hende. Han førte hende til øen Kreta, hvor hun fik tre sønner, herunder den senere kong Minos.

Der er også andre versioner af denne begivenheder fra antikken.

Blandt forskere er der forskellige opfattelser af, hvad den sproglige baggrund for ordet Europa er. Mange mener, at dets oprindelse er det semitiske ord Ereb - der betyder Aftenlandet eller solnedgangens land. Det giver mening, fordi nutidens Europa ligger vest for Grækenland og Mellemøsten, så set derfra går solen ned over Europa.

De gamle digtere og historikere fra Antikken taler allerede om Europa som en geografisk betegnelse. Homér  ( 600 f.Kr. ) kalder området med det nuværende Grænland , dog uden Peleponnes og øerne, for Europa. Herodot ( 400 f.Kr.) skriver om de tre verdensdele: Europa, Asien og Libyen ( Afrika ). Og senere bruger romerne ordet Europa for en provins i Thrakien ( den nuværende europæiske del af Tyrkiet ).

Efter det romerske riges fald i det 5. århundrede e.Kr. og efter de følgende store forlkevandringer bliver det nuværende Europa stadig ikke kaldt Europa. Man kaldte det normalt Kristenheden. Det var f.eks. tilfældet under Charlemagne med hans store rige med hovedstad i Aachen, der eksisterede i det 9.århundrede. Faktisk er det først i starten af Middelalderen, at navnet Europa for alvor bliver brugt om vort kontinent.

Navnet dækker nu området mellem Atlanterhavet og Ural-bjergene og mellem Nordpolen og Middelhavet. Dets samlede areal er på 10,5 millioner kv.km. Det er 6,7 % af jordens landmasse.  Dets befolkning udgør ca. 14 % af klodens samlede befolkning, en andel der er klart for nedadgående.

Ud over at Europa er navnet på vor verdensdel, så er det også navnet på en af planeten Jupiters måner. Den er 628 mill. km fra jorden. Og den er mindre end vores måne.

 

Med andre ord:  Så når du fremover bruger ordet Europa, må du beslutte, om du taler om den fønikiske prinsesse, om vor verdensdel eller om Jupiters måne !

 

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

Vand på en gås - hvad betyder det udtryk? Og hvor kommer det fra?

_____________________________________________

SVAR PÅ NU 42 EUROPA-SPØRGSMÅL:

EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be

 

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

                  Taknemlighed er en vågen sans for fremtidige hædersbevisninger.

                  Dette er sagt af den britiske statsmand  Robert Walpole .

2.  Dagens citat:

           Hvad der er fornuftigt, det er virkeligt, og hvad der er virkeligt, det er   

                  fornuftigt.

                 Hvem af dagens personer har sagt det?

3.  Kendte fødte på denne dag:

                  1770:  Georg Friedrich Hegel  ( død 1831 )

                  1908:  Lyndon B. Johnson  ( død 1973 )

                  1909:  Lester Young ( død 1959 )  -  se foto.

                  1929:  Ira Levin  (død 2007)

                  1942:  Per Stig Møller

 

4.  Kendte døde på denne dag:

           1146:  Erik Lam  ( 26 år )

                  1645:  Hugo Grotius  ( 62 år )

                  1908:  Thorvald Bindesbøll ( 62  år )

                  1965:  Le Corbusier  ( 61 år )

                  1966:  Mads Clausen  ( 61 år )

                  1975:  Hailie Selassie  ( 83 år )

                  1979:  Earl Mountbatten  ( 83 år )

 

Niels Jørgen Thøgersen

niels4europe@gmail.com  

www.niels-jorgen-thogersen.dk   + EUROPE AT WORK:  www.europe-at-work.be

+ EUROPA I ARBEJDSTØJET:  www.europa-i-arbejde.be


Lester Young


Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 28. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 28. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Dronning Alexandrine Som noget nyt vil jeg hver dag udvælge DAGENS PERSON.  Det er én af dagens fødte eller døde.  I dag er det Danmarks dronning fra 1912-47, Dronning Alexandrine. Hun blev født i Schwerin i Tyskland i 1879. Hendes mor var datter af en russisk zar og hendes far tysk prins. Hun blev gift i 1898 i Cannes med den danske tronfølger, senere konge, Christian X.  Parret fik i bryllupsgave det nyopførte Marselisborg Slot i Aarhus i 1902 af det danske folk ( efter en folkeindsamling ). Senere byggede kongeparret selv Klitgaarden (”Kongevillaen”) i Skagen i 1914.  Arkitekten var Ulrik Plesner, der hars at mange arkitektoniske fingeraftryk netop i Skagen. Alexandrine blev i 1918 ramt af den spanske syge, men overlevede.  Hun var især interesseret i musik og i håndarbejde. Hun blev meget populær i Danmark, også fordi hun både under 1. verdenskrig og under 2. verdenskrig gik aktivt ind for den d

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i