Skip to main content

DAGEN - den 26. august

 NIELS JØRGENs MORGENHILSEN

DEN 26. AUGUST

Ny 2021 udgave

DAGENS LÆNGDE:

Denne dag er her i Danmark 3 timer og 38 minutter kortere end den 21. juni. Dens længde er på 14 timer og 28 minutter – fra kl. 06.07 til kl. 20.35.

Se mere om, hvor du er på:  www.dagenslaengde.dk

 

DAGENS NAVN:

Dagens navn er IRENÆUS DAG. Den er opkaldt efter munken Irenæus fra Lyon i Gallien  ( Frankrig ). Han blev kastet i en brønd og kvalt, fordi han havde forrettet en kristen begravelse af den hellige Concordia. Det skete i år 258 e.Kr.

I Belgien hedder dagen SAINTE NATHALIE – efter en kristen martyr i Cordoba i Spanien. Hun blev sammen med sin mand dræbt af den lokale muhammedanske kalif i år 852.

 

DAGENS BEGIVENHED:

55 f.Kr.:  Julius Cæsar går i land i England med sine romerske legioner.

 

DAGENS SPØRGSMÅL:

Tømmermænd - hvad kommer det ord af? Hvad betyder det? Og hvad siger man få andre sprog?

De fleste ved, hvad tømmermænd er - og særligt hvordan de føles :-(  Det hamrer og dunker i knolden. Formentlig fordi du har haft en ordentlig svingom med alkoholiske drikke aftenen og natten før!  Heldigvis er naturen god til at jage dem på flugt igen. Sommetider hurtigt - sommetiders alt for langsomt.  Man hører af og til ejermanden af voksne tømmermænd spørge:  Morede jeg mig i aftes ?!

Og hvorfor hedder det egentlig tømmermænd?  Fordi det grangiveligt føles som om et helt sjak tømrene banker, sliber og borer inde i knolden.  I Jylland siger man ofte i steder, at man har en smed i panden!  Det er heller ikke morsomt - med hammer, ambolt og hele udstyret.

På engelsk siger man i stedet, at man har en hangover. Man hænger nærmest ud over alting - det være sig bordet, stolen, sengen, rælingen eller hvad man nu er i nærheden af.  Frankmændene kalder det samme fænomen en træstrube ( gueule de bois ).  Og tyskerne kalder det en hankat ( ein Katen ). De siger, man skal sove hankatten ud.

Selv om vi ikke er enige om navnet, så er vi alle sikkert enige om, at det ikke er rart. Og vi siger sikkert også alle nærmest i munden på hinanden:  Never, never again ...  Indtil næste gang!

__________________________________________________________________________

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

Europa - hvor kommer det navn fra? Og hvad knytter der sig til det af forskellige ting?

_____________________________________________

SVAR PÅ NU 42 EUROPA-SPØRGSMÅL:

EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be

 

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

Ingen forstår som en politiker eller en diplomat at være gode venner med dem,    han ikke bryder sig om.

            Ophavsmanden er ingen ringere end den tidligere danske socialdemokratiske

            socialminister K.K.Steincke, der var fadder til socialreformen i 1933.  Han var  

            på mange måder sin egen herre. Og inden han døde, bad han om, at hans

            portræt i Folketinget som det eneste fik sat glas på. Jeg vil ikke acceptere, at

            fluer klatter på min næse!

 

            Dagens citat:

        Taknemlighed er en vågen sans for fremtidige hædersbevisninger.

            Hvem af dagens personer har sagt det?

2.  Kendte fødte på denne dag:

1676:  Robert Walpole  ( død 1745 )

1740:  Joseph Montgolfier  ( død 1810 )

1904:  Christopher Ischerwood  ( død 1986 )

1910:  Mother Teresa  ( død 1997 )  -  se foto.

1943:  Torben Krogh  ( død 2007 )

1948:  Kent Kirk

 

3.  Kendte døde på denne dag:

        1666:  Frans Hals  ( 86 år )

             1974:  Charles Lindbergh  ( 72 år )


Niels Jørgen Thøgersen

niels4europe@gmail.com  

www.niels-jorgen-thogersen.dk   + EUROPE AT WORK:  www.europe-at-work.be

+ EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be


Mor Teresa


Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 28. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 28. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Dronning Alexandrine Som noget nyt vil jeg hver dag udvælge DAGENS PERSON.  Det er én af dagens fødte eller døde.  I dag er det Danmarks dronning fra 1912-47, Dronning Alexandrine. Hun blev født i Schwerin i Tyskland i 1879. Hendes mor var datter af en russisk zar og hendes far tysk prins. Hun blev gift i 1898 i Cannes med den danske tronfølger, senere konge, Christian X.  Parret fik i bryllupsgave det nyopførte Marselisborg Slot i Aarhus i 1902 af det danske folk ( efter en folkeindsamling ). Senere byggede kongeparret selv Klitgaarden (”Kongevillaen”) i Skagen i 1914.  Arkitekten var Ulrik Plesner, der hars at mange arkitektoniske fingeraftryk netop i Skagen. Alexandrine blev i 1918 ramt af den spanske syge, men overlevede.  Hun var især interesseret i musik og i håndarbejde. Hun blev meget populær i Danmark, også fordi hun både under 1. verdenskrig og under 2. verdenskrig gik aktivt ind for den d

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i