Skip to main content

DAGEN - den 29. juli

 NIELS JØRGENs MORGENHILSEN

DEN 29. JULI

Ny 2021 udgave

DAGENS LÆNGDE:

Denne dag er her i Danmark 1 time og 20 minutter kortere end den 21. juni. Dens længde er på 16 timer og 14 minutter – fra kl. 05.14 til kl. 21.28.

Se mere om, hvor du er på:  www.dagenslaengde.dk

DAGENS NAVN:

Dagens navn er OLAVS DAG. Eller OLSMESSE.  Den har navn efter den første kristne norske konge, Olav Haraldsson. Han blev som kun 35 årig dræbt af øksehug i slaget mod Kalv Arnesøns hær. Det skete ved Stiklestad i Nord-Trøndelag i år 1030.

Da der ifølge legenden senere skete mange undere ved den dræbte konges grav, blev han helgenkåret med navnet Olav den Hellige.

Olavs relikvier findes i dag i Nidaros domkirke i Trondhjem.

I dag er også Færøernes nationaldag.

To gamle danske vejrvarsler for denne dag siger følgende:

1)    Sankt Oluf med regn er intet heldigt tegn. Dvs. det bliver en dårlig høst

2)    Fuldmåne denne dag er varsel om en kold vinter

I Belgien hedder dagen SAINTE MARTHE – efter Martha, der var søster til Maria og Lazarus.  Hun boede på Jesu tid lidt uden for Jerusalem. Og Jesus kom af og til på besøg.

___________________________________________________________________________

 

DAGENS BEGIVENHED:

1836: Triumfbuen i Paris indvies.

 

DAGENS SPØRGSMÅL:

Fægte med åben pande - hvor kommer det udtryk fra? Og hvad betyder det?

Dette udtryk er nok i dag især kendt fra den kendte sang "I alle de riger og lande" af B.S. Ingemann fra 1837 . Udtrykket stammer oprindeligt fra den tid, hvor en del af riddernes udrustning var en hjelm med visir, sm skjulte/beskyttede ansigtet. Hvis man "opslog sin ridderhjelm " og fægtede med åben pande, var det ikke særligt klogt militært set, men så vidste modstanderen i hvertfald, hvem er var han fjende. I Walter Scotts romaner om riddere, figurerer der flere berømte scener, hvor romanernes hovedpersoner kæmper i tvekamp (ofte riddere til hest). Her er en del af dramaet i f.eks. Ivanhoe, at den ene ridder - her helten, kæmper med nedslået visir og dermed "hemmeligt", selvom flere af tilskuerne, heriblandt heltinden, naturligvis ved, hvem der gemmer sig bag visiret.

At have åben pande betyder, at modstanderen er klar over, hvem du er. Du gemmer dig ikke bag hjelmens visir, men står ved hvad du gør og siger.

 

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

Hamburg - hvad kan man sige om denne spændende by?

_____________________________________________

SVAR PÅ NU 42 EUROPA-SPØRGSMÅL:

EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be

 

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

Døden er begyndelsen på udødeligheden.

            Dette blev sagt af den franske revolutionsleder Maximilian Robespierre , der 

            selv som 36 årig havnede under guillotinens skarpe kniv.

            Dagens citat:

I politik er det fælles had næsten altid grundlaget for venskaber.

Hvem af dagens personer kan have sagt det?

2.  Kendte fødte på denne dag:

1796:  Christian Winther  ( død 1876 )

1805:  Alexis de Tocqueville  ( død 1859 )

1871:  Grigorij Rasputin  ( død 1916 )

1883:  Benito Mussolini  ( død 1945 )

1905:  Dag Hammarskiöld  ( død 1961 )

1925:  Mikis Theodorakis   -  se foto.

 

3.  Kendte døde på denne dag:

1030:  Olav den Hellige  ( 35 år )

1974:  Erich Kästner  ( 73 år )

1983:  David Niven  ( 74 år )

1990:  Bruno Kreisky  ( 79 år )

 

Niels Jørgen Thøgersen

niels4europe@gmail.com  

www.niels-jorgen-thogersen.dk   +  EUROPE AT WORK:  www.europe-at-work.be

+ EUROPA I ARBEJDSTØJET:  www.europa-i-arbejde.be


Mikis Theodorakis


 


Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 28. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 28. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Dronning Alexandrine Som noget nyt vil jeg hver dag udvælge DAGENS PERSON.  Det er én af dagens fødte eller døde.  I dag er det Danmarks dronning fra 1912-47, Dronning Alexandrine. Hun blev født i Schwerin i Tyskland i 1879. Hendes mor var datter af en russisk zar og hendes far tysk prins. Hun blev gift i 1898 i Cannes med den danske tronfølger, senere konge, Christian X.  Parret fik i bryllupsgave det nyopførte Marselisborg Slot i Aarhus i 1902 af det danske folk ( efter en folkeindsamling ). Senere byggede kongeparret selv Klitgaarden (”Kongevillaen”) i Skagen i 1914.  Arkitekten var Ulrik Plesner, der hars at mange arkitektoniske fingeraftryk netop i Skagen. Alexandrine blev i 1918 ramt af den spanske syge, men overlevede.  Hun var især interesseret i musik og i håndarbejde. Hun blev meget populær i Danmark, også fordi hun både under 1. verdenskrig og under 2. verdenskrig gik aktivt ind for den d

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i