Skip to main content

DAGEN - den 28. februar

 

NIELS JØRGENs MORGENHILSEN

DEN 28. FEBRUAR

Ny 2021 udgave

DAGENS EMNE:

I dag har jeg valgt at fortælle om HUGUENOTTERNE.   De franske protestanter, der måtte flygte ud af landet på grund af katolikkernes blodige forfølgelse af dem. De kom også til Danmark fra 1681.   Læs meget mere på min blog:  VED DU, AT...

DAGENS LÆNGDE:

Dagen er her i Belgien 2 timer og 55 minutter længere end den 21. december. Dens længde er på 10 timer og 53 minutter – fra kl. 07.29 til kl. 18.22.

I København er dagen blevet 3 timer og 44 minutter længere og er nu på 10 timer og 38 minutter.

Se mere om, hvor du er på:  www.dagenslaengde.dk

DAGENS NAVN:

Denne dag hedder på dansk ØLLEGAARDs DAG. Den har navn efter den tyske abbedisse Hildegard i Rupertsberg. Hun døde i 1179.

skudår hedder denne dag LEANDERs DAG  ( som dagen i går ). Og ØLLEGAARDs DAG er i morgen, den 29. februar  ( sikke noget gammelt rod ! ).

I Belgien hedder dagen SAINT ROMAIN – efter to franske brødre, der var eneboere og alligevel byggede et kloster i Jura-bjergene. De blev senere kåret som helgener. De ses begge som de første forårsbebudere.

DAGENS BEGIVENHED:

1986: Den svenske statsminister Olof Palme bliver skudt og dræbt på åben gade i Stockholm. Morderen er aldrig fundet, selv om myndighederne har en stærk mistanke til en mand, der senere er død.

DAGENS SPØRGSMÅL:

Michelin – hvad er historien bag både det ene og det andet?

Der tales meget om de såkaldte Michelin-stjerner til super gode restauranter verden over. Restauranter, der får dem, synes, de har fået noget, der svarer til en Oscar i filmens verden. Og de har vel ret.

Men hvad er egentlig historien bag alt dette?

Det startede i 1889. To franske initiativrige  brødre, Édouard og André Michelin, opfandt og tog patent på hjuldæk, der var pustet op med luft.  Hidtil havde man kun brugt faste dæk – og det var ikke morsomt !  Produktionen på fabrikken i Clermond-Ferrand i Midtfrankrig tog hurtig fart. Mange nye opfindelser kom til i årenes løb. Og fra 2008 er Michelin verdens største dæk-producent.

Men brødrene tænkte videre. Man ville gerne sælge så mange dæk som muligt. Derfor måtte man have bilerne ud at køre så meget som muligt. Og derfor startede de i år 1900 produktion af de kendte Michelin-guider med kort og beskrivelser. De røde om hoteller og restauranter – de grønne om turisme i almindelighed. Og altsammen suppleret med detaljerede kort.  Disse bøger og kort hører i dag til verdens mest anerkendte på deres felt.

Og påhitsomheden stoppede ikke her. Brødrene begyndte i 1926 at give stjerner til de bedste spisesteder rundt omkring. Og fra 1931 brugte man det nu velkendte system med 1, 2 og 3 stjerner.  Altsammen for at få folk til at køre så meget som muligt rundt – og forhåbentlig på Michelin-dæk og hjulpet af Michelin guides og kort.

Sådan hænger hele Michelin-molevitten sammen.

_______________________________________________________________________

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

I ny og næ – hvor kommer det fra – og hvad betyder det?

_____________________________________________

SVAR PÅ NU 42 EUROPA-SPØRGSMÅL:

EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be

 

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

Det er mærkværdigt, men når en forfatter taber pusten, bliver sætningerne ikke kortere, men længere.

Dette er sagt af den amerikanske forfatter John Steinbeck.

2.  Dagens citat:

Politik er at ville!

Hvem har sagt det?

3.  Kendte fødte på denne dag:

1533:  Michel de Montaigne  ( død 1592 )

1683:  René de Réaumur  ( død 1757 )

1833:  Alfred von Schlieffen  ( død 1913 )

1901:  Linus Pauling  ( død 1994 )

1916:  Svend Asmussen  ( død 2017 )

1942:  Dino Zoff

1944:  Sepp Maier

1946:  Robin Cook  ( død 2005 )

 

4.  Kendte døde på denne dag:

1648:  Christian den 4.  ( 71 år )

1916:  Henry James  ( 73 år )

1986:  Olof Palme  ( 65 år )

 

Niels Jørgen Thøgersen

niels4europe@gmail.com  

www.niels-jorgen-thogersen.dk   +  EUROPE AT WORK:  www.europe-at-work.be

+ EUROPA I ARBEJDSTØJET   www.europa-i-arbejde.be



Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 26. januar

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 26. JANUAR Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Det er i dag den kendte danske militærmand og især generalguvernør på De dansk-vestindiske Øer, PETER VON SCHOLTEN .   Han døde på denne dag i 1854. Læs meget mere om hans og Øernes spændende historie på min blog nedenfor: VED DU, AT... DAGENS LÆNGDE: I dag er her i Belgien 59 minutter længere end den 21. december. Dens længde er på 8 timer og 57 minutter – fra kl. 08.27 til kl. 17.24. I København er dagen blevet 1 time og 19 minutter længere – og er nu på 8 timer og 13 minutter. Se mere om, hvor du er på:   www.dagenslaengde.dk DAGENS NAVN: Dagen hedder POLYCARPs DAG .   Han blev født ca. år. 69 e.Kr. og var en af apostelen Johannes ’s følgesvende. Han var ikke teolog, men snarere en praktisk mand og en dygtig lærer. Han blev biskop i Smyrna ( det nuværende Izmir i Lilleasien ). Og her blev han af den romerske kejser Marcus Aurelius dømt til martyrdøden.   Da han som 86 årig blev bræn

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og