Skip to main content

DAGEN - Den 31. oktober

 

NIELS JØRGENs MORGENHILSEN

DEN 31. OKTOBER

Ny udgave

DAGENS LÆNGDE:

Denne dag er her i Belgien 6 timer og 43 minutter kortere end den 21. juni. Dens længde er på 9 timer og 47 minutter – fra kl. 07.33 til kl. 17.20.

Se mere om, hvor du er på:  www.dagenslaengde.dk

DAGENS NAVN:  LOUISEs DAG

Den er opkaldt efter dronning Louise, kong Frederik VIII’s hustru. Hun blev født på denne dag i 1851.

I aften er det Allehelgens Aften – eller Halloween. Ifølge folketroen er hekse, genfærd og mørkets magter løs på denne aften. Og mange steder fortælles der spøgelseshistorier og tages varsler. Ordet halloween kommer af en sammentrækning af hallow (helgen) og evening.

I Belgien hedder dagen SAINT QUENTIN – efter en fransk helgen fra det 1. århundrede. Han levede i årene 211-87. Man ved ikke meget om ham.  Men han har bl.a. givet navn til et berygtet statsfængsel nord for  San Francisco.

DAGENS BEGIVENHED:

1517: Martin Luther opslår sine berømte 95 teser mod pave-kirken på domkirkedøren i Wittenberg. Dette anses for at være starten på reformationen.

DAGENS SPØRGSMÅL:

November - hvad kommer det ord af? Og hvad knytter der sig til denne måned?

Navnet November kommer af ordet novem. Det er det latinske ord for tallet ni.  Det skyldes, at denne måned var den niende måned i den gamle romerske kalender, som kong Numa Pompilius indførte omkring 500 f.Kr.  I den kalender var marts årets første måned.

Denne kalender blev mange århundreder senere afløst af den gregorianske kalender, hvor januar er årets første måned, og hvor November derfor er den 11. måned.  Denne kalender blev indført i Danmark fra år 1700.

I gamle dage blev denne måned i Danmark kaldt SLAGTEMÅNED. Det skyldtes, at der nu var så koldt, at man trygt kunne slagte og nedsalte kødet til vinterens forråd.

Og her er månedens vers:

 
  
   De rige nu fede gæs af mig køber

      jeg hugger ved, til ilden jeg løber

     til bad og ukyskhed vil jeg dig ikke råde

     at tage drik og årelade

 

Og et andet digt om denne måned:  Henrik Nordbrandt har skrevet et digt, der bærer titlen “Året har 16 måneder” (fra Håndens skælven i november, 1986). Det lyder sådan her:
 
              “Året har 16 måneder: November
              december, januar, februar, marts, april
              maj, juni, juli, august, september
              oktober, november, november, november, november.”
 
I digtet har året faktisk 16 måneder. For november optræder fem gange. Ved gentagelsen får Nordbrandt meget enkelt og elegant udtalt essensen af denne mørke, kolde, regn- og stormfulde  måned, samt sin egen oplevelse af den. For han har det ikke så godt med mørke, kulde og regn. 

Hvis man ser på det faktiske vejr i denne måned, så er her et par rekorder:

  • 1919:  Koldeste november:  + 0,7 grader i gennemsnit  ( fra + 10,1 til – 16,1 grader )
  • 2006:  Varmeste november:  + 8,6 grader i gn.snit  ( fra + 16,6 til – 6,7 grader )
  • 1993:  Solfattigste november:  19 timer
  • 1989:  Solrigeste november:    162 timer
  • 1902:  Tørreste november:  13 mm
  • 1969:  Vådeste november:  155 mm

 

 

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

Madeira - hvad er der specielt ved denne atlantiske ø?

_____________________________________________

 

 

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

        Despoti eller begrænset herredømme er ens hos flertallet i en folkeafstemning,

             et aristokratisk råd, en oligarkisk junta og en enkelt kejser.

            Dette blev sagt af den amerikanske politiker John Adams. Godt citat at tænke

             over, især for dem, der mener, at folkeafstemninger er den ypperste form for

             demokrati.

 

2.  Dagens citat:

        Historien er den bedste læremester med de mest uopmærksomme skoleelever.

             Hvem af dagens personer kan have sagt det?

 

3.  Kendte fødte på denne dag:

1632:  Johannes Vermeer  ( død 1675 )

1795:  John Keats  ( død 1821 )

1887:  Chiang Kai-shek  ( død 1975 )

1929:  Bud Spencer  (født Carlo Pedersoli)  ( død 2016 )

1937:  Tom Paxton

1964:  Marco van Basten

 

4.  Kendte døde på denne dag:

1984:  Indira Gandhi  ( 67 år ) 

1985:  Poul Reichardt  ( 72 år )

1993:  Federico Fellini  ( 73 år )

2006:  P.W. Botha  ( 80 år )


Niels Jørgen Thøgersen

niels4europe@gmail.com  

www.niels-jorgen-thogersen.dk   +  EUROPE-AT-WORK  www.europe-at-work.be

EUROPA I ARBEJDST*JET:  www.europa-i-arbejde.be

Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 28. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 28. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Dronning Alexandrine Som noget nyt vil jeg hver dag udvælge DAGENS PERSON.  Det er én af dagens fødte eller døde.  I dag er det Danmarks dronning fra 1912-47, Dronning Alexandrine. Hun blev født i Schwerin i Tyskland i 1879. Hendes mor var datter af en russisk zar og hendes far tysk prins. Hun blev gift i 1898 i Cannes med den danske tronfølger, senere konge, Christian X.  Parret fik i bryllupsgave det nyopførte Marselisborg Slot i Aarhus i 1902 af det danske folk ( efter en folkeindsamling ). Senere byggede kongeparret selv Klitgaarden (”Kongevillaen”) i Skagen i 1914.  Arkitekten var Ulrik Plesner, der hars at mange arkitektoniske fingeraftryk netop i Skagen. Alexandrine blev i 1918 ramt af den spanske syge, men overlevede.  Hun var især interesseret i musik og i håndarbejde. Hun blev meget populær i Danmark, også fordi hun både under 1. verdenskrig og under 2. verdenskrig gik aktivt ind for den d

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i