Skip to main content

DAGEN - den 30. august

 

NIELS JØRGENs MORGENHILSEN

 

                               DEN 30. AUGUST

 

Ny udgave

 

DAGENS LÆNGDE:

Denne dag er her i Danmark 3 timer og 58 minutter kortere end den 21. juni. Dens længde er på 14 timer og 8 minutter – fra kl. 06.16 til kl. 20.33.

Se mere om, hvor du er på:  www.dagenslaengde.dk


DAGENS NAVN:

Dagens navn er BENJAMINS DAG. Han var den yngste søn af det gamle testamentes patriark Jacob og hans hustru Rakel. Rakel døde ved Benjamins fødsel.  Den bedst kendte af Benjamins 12 brødre er Josef.

I Belgien hedder dagen SAINT FIACRE – efter en irsk helgen, der levede i årene 600-70.  Han var præst, abbed, eneboer og gartner.

 

DAGENS BEGIVENHED:

1645:  Hollandske indvandrìere slutter fred med indianerne i New Amsterdam ( nu New York ).

 

DAGENS SPØRGSMÅL:

Haparanda - hvad er det? Og hvad er den særlige historie?

Dette er en lille by i Norrbotten i Nordsverige - lige i bunden af den Botniske Bugt. Den har ca. 10.000 indbyggere. Og den ligger lige på grænsen til Finland. På den anden side af grænsen ( som er en lille flod ) ligger den finske by Tornio.  Den har 22.000 indbyggere. De to byer var ét område / én by, indtil Sverige i 1809 måtte afstå Finland til Rusland. Ved den lejlighed blev de skilt.  Nu er de nærtforbundne venskabsbyer. Og venskabsbyer på en meget konkret og praktisk måde.  Det gøres lettere af, at alle indbyggere i begge byer taler både svensk og finsk ( som er et meget anderledes sprog end svensk ).

De to byer arbejder sammen på mange forskellige måder - såsom:

1) de har en række fælles skoler

2) de har fælles brandvæsen

3) de har en fælles grænsestation - som iøvrigt altid er åben

4) de arbejder tæt sammen om at skaffe turister til området

5) da de tilhører to forskellige lande, har de også to forskellige postvæsner. Hvis en borger i Haparanda vil sende et brev til en adresse i Tornio, går brevet først til Stockholm, derefter til Helsingfors og så til Tornio. Det tager tid. De meget praktiske folk i Haparanda-Tornio har løst dette problem på en meget elegant måde.  På begge sider af grænsen hænger to postkasser ved siden af hinanden: en svensk og en finsk. Når en borger vil sende et brev til en adresse på den anden side af grænsen, putter hun eller han brevet i det pågældende lands postkasse. Så bliver det afhentet af det lokale postvæsen og bragt ud dagen efter. Det behøver ikke tage den lange vej via hovedstæderne.

Der er ét praktisk problem, som de to byer ikke kan gøre noget ved:  de ligger i to forskellige tidszoner. Finland (og dermed Tornio) er 1 time foran Sverige ( Haparanda ).

Det giver mindst én fordel:  Byerne har nemlig også en fælles golfbane, der endda går på tværs af grænsen. Så de kreative golf- og turistfolk siger i deres turistmateriale:  Kom til Tornio-Haparanda for at spille golf. Det er det eneste sted i verden, hvor du kan slå til en golfkugle, og den lander først en time senere!

Jeg har selv besøgt tvillingebyerne. Meget interessant. Det kan stærkt anbefales!

 

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

Hvorfor går myrer på rad og række ? 

 _______________________________________

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

 

1.  Gårsdagens citat:

    Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men     får en    langt  bedre udsigt! 

                Dette er sagt af ingen ringere end Ingrid Bergman – den store diva fra vort naboland.  Og som iøvrigt døde af brystcancer på sin 67 års fødselsdag.  Og hvor ER det sandt!

 

2.  Dagens citat:

     Og da ingen af dagens personligheder har efterladt sig store              sentenser, så får I lige én mere af Ingrid Bergman:

     Lykke er et godt helbred og en dårlig hukommelse!

 

3.  Kendte fødte på denne dag:

    1797:  Mary Shelley  ( død 1851 )

    1871:  Ernest Rutherford  ( død 1937 )

    1889:  Bodil Ipsen  ( død 1964 )

    1947:  Eks-dronning Anne-Marie

    1958:  Anna Politskovskaja  ( død 2006 )

 

4.  Kendte døde på denne dag:

                1483:  Kong Ludvig XI  ( 60 år )

                2003:  Charles Bronson  ( 82 år )

                2006:  Glenn Ford  ( 90 år )

 

Niels Jørgen Thøgersen

 

niels4europe@gmail.com  

www.niels-jorgen-thogersen.dk   

+ EUROPA I ARBEJDSTØJET:  www.europa-i-arbejde.be

Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 26. januar

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 26. JANUAR Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Det er i dag den kendte danske militærmand og især generalguvernør på De dansk-vestindiske Øer, PETER VON SCHOLTEN .   Han døde på denne dag i 1854. Læs meget mere om hans og Øernes spændende historie på min blog nedenfor: VED DU, AT... DAGENS LÆNGDE: I dag er her i Belgien 59 minutter længere end den 21. december. Dens længde er på 8 timer og 57 minutter – fra kl. 08.27 til kl. 17.24. I København er dagen blevet 1 time og 19 minutter længere – og er nu på 8 timer og 13 minutter. Se mere om, hvor du er på:   www.dagenslaengde.dk DAGENS NAVN: Dagen hedder POLYCARPs DAG .   Han blev født ca. år. 69 e.Kr. og var en af apostelen Johannes ’s følgesvende. Han var ikke teolog, men snarere en praktisk mand og en dygtig lærer. Han blev biskop i Smyrna ( det nuværende Izmir i Lilleasien ). Og her blev han af den romerske kejser Marcus Aurelius dømt til martyrdøden.   Da han som 86 årig blev bræn

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og