Skip to main content

DAGEN - den 29. august

 

NIELS JØRGENs MORGENHILSEN

DEN 29. AUGUST

Ny udgave

DAGENS LÆNGDE:

Denne dag er her i Danmark 3 timer og 54 minutter kortere end den 21. juni. Dens længde er på 14 timer og 12 minutter – fra kl. 06.14 til kl. 20.26.

Se mere om, hvor du er på:  www.dagenslaengde.dk

DAGENS NAVN:

I dag hedder JOHANNES HALSHUGNINGS DAG.  Johannes Døberen blev som bekendt halshugget efter ordre fra kong Herodes, og hans hoved blev leveret på et sølvfad til Salome som tak for, at hun havde behaget kongen med sin dans.

I Belgien hedder dagen SAINTE SABINE – efter den hellige martyr Sabina i Rom. Hun var blevet kristen og begravede sin henrettede slave, der også var kristen.  Derfor blev hun selv henrettet i år 126.

___________________________________________________________________________

 

DAGENS BEGIVENHED:

2005: Orkanen Katrina rammer den amerikanske Golf-kyst, herunder New Orleans. Og mere end 1800 mennesker omkommer.

 

DAGENS SPØRGSMÅL:

Kongen af Danmark bolsjer - hvad er det?  Og hvad er historien bag dem?

Som næsten alle ved - i hvert fald de mere voksne af os :-)  - er de røde bolsjer med anis-smag. Bolsjerne er aflange, og normalt er der præget en kongekrone på dem. Jeg husker dem som lidt fedtede fra dengang, jeg var dreng.  Som vi sagde:  det var den type bolsjer, hvor man skulle i bad efter at have rørt ved dem og spist dem!

Men hvad er historien bag dette bolsje?  Det stammer fra kong Christian den Fjerdes barnebarn, Christian den Femte. Han var konge i Danmark fra 1670-99.  Da han engang havde ondt i halsen, tilkaldte han naturligt nok sin livlæge. Han ordinerede straks anis-olie, som dengang var det normale middel mod halsonde. Det smager ret stærkt, så kongen nægtede at spise det. Nu var gode råd dyre. Men lægen havde hørt om apotekere, der havde puttet sukker i medicin for at få især børn til at sluge det.  Lægen lavede en sukkermasse, hvortil han satte anis-olie og noget rødbedesaft..  Det blev til fine røde bolsjer, som majestæten spiste med stor fornøjelse.  Og han blev endda rask!

Bolsjerne blev så populære, at produktionen af dem fortsatte - ikke bare til kongen, men til alle, der havde brug for dem. Og det er siden 1891 og stadig i dag især den kendte bolsjefabrik Sømods Bolsjer i Nørregade 36, der laver og sælger dem.  Fabrikken har naturligvis æren af at bære titlen: Kgl. Hofleverandør.

 

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

Haparanda - hvad er det? Og hvad er den særlige historie? _____________________________________________

SVAR PÅ NU 42 EUROPA-SPØRGSMÅL:

EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be

 

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

Kun de sølle er beskedne – de dygtige fryder sig ved gerningen.

            Dette blev sagt af den store tyske digter Johann Wolfgang von Goethe .

            Dagens citat:

            Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt   

            bedre udsigt!

 

Hvem af dagens personer kan have sagt det?

2.  Kendte fødte på denne dag:

1632:  John Locke  ( død 1704 )

1915:  Ingrid Bergman  ( død 1982 )

1920:  Charlie ”Bird” Parker  ( død 1955 )

1923:  Richard Attenborough  (død 2014)

1924:  Dinah Washington  ( død 1963 )

1944:  Rajiv Gandhi  ( død 1991 )

 

3.  Kendte døde på denne dag:

30 f.Kr.  Kleopatra  ( 39 år )

1848:  Martinus Rørbye  ( 45 år )

1877:  Brigham Young  (  71 år )

1965:  C.V. Bramsnæs  ( 86 år )

1982:  Ingrid Bergman  ( 67 år )

1999:  Willy Rathnov  ( 62 år )

2006:  Lykke Nielsen  ( 60 år )

 Ø

Niels Jørgen Thøgersen

niels4europe@gmail.com  

www.niels-jorgen-thogersen.dk   + EUROPE AT WORK: www.europe-at-work.be

+ EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be

Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 28. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 28. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Dronning Alexandrine Som noget nyt vil jeg hver dag udvælge DAGENS PERSON.  Det er én af dagens fødte eller døde.  I dag er det Danmarks dronning fra 1912-47, Dronning Alexandrine. Hun blev født i Schwerin i Tyskland i 1879. Hendes mor var datter af en russisk zar og hendes far tysk prins. Hun blev gift i 1898 i Cannes med den danske tronfølger, senere konge, Christian X.  Parret fik i bryllupsgave det nyopførte Marselisborg Slot i Aarhus i 1902 af det danske folk ( efter en folkeindsamling ). Senere byggede kongeparret selv Klitgaarden (”Kongevillaen”) i Skagen i 1914.  Arkitekten var Ulrik Plesner, der hars at mange arkitektoniske fingeraftryk netop i Skagen. Alexandrine blev i 1918 ramt af den spanske syge, men overlevede.  Hun var især interesseret i musik og i håndarbejde. Hun blev meget populær i Danmark, også fordi hun både under 1. verdenskrig og under 2. verdenskrig gik aktivt ind for den d

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i