Skip to main content

DAGEN - den 29. juni

NIELS JØRGENs MORGENHILSEN
DEN 29. JUNI

Ny udgave

DAGENS LÆNGDE:

Denne dag er her i Danmark 4 minutter kortere end den 21. juni. Dene længde er på 17 timer og 31 minutter – fra kl. 04.33 til kl. 22.04.

Se mere om, hvor du er på:  www.dagenslaengde.dk

DAGENS NAVN:

I dag hedder PETER OG PAULUS DAG.  Det skyldes apostlene Peter og Paulus.  De blev begge henrettet i Rom i år 64 af kejser Nero ( 37-68 ).  Efter Roms brand fik alle kristne skylden og blev dødsdømt. Man mener, at det var kejseren selv, der havde forårsaget branden.

Dagen hedder det samme i Belgien:  SAINTS PIERRE ET PAUL.

DAGENS BEGIVENHED:

1149:  I slaget om det korstogs-besatte Antiochia lykkedes det den muslimske leder Nur-ad-Din at dræbe begge de kristne ledere, Raymond af Antiochia og Ali ibu-Wafa.

DAGENS SPØRGSMÅL:

Magna Carta – hvad er det? Og hvilken betydning har den haft ?

Denne gamle britiske traktat – også kaldet the Great Charter of the Liberties – blev underskrevet den 15. juni, 1215 af kong John og en gruppe oprørske adelsmænd. Teksten var skrevet af ærkebiskoppen af Canterbury. Formålet var at skaffe fred mellem den upopulære konge og adelen.

De vigtigste artikler gave beskyttelse til kirkens rettigheder, beskyttelse af adelen mod ulovlige anholdelser, adgang til hurtig retspleje, og begrænsninger i adlens betalinger til kronen.

Med andre ord: det var en aftale mellem kongen og adelen. Den brede befolkning var ikke omfattet af den. Traktaten blev fornyet stort set ved indsættelsen af alle senere britiske konger og dronninger.

Magna Carta anses af mange for starten på det parlamentariske demokrati – selv om det har meget lidt med situationen i dag at gøre. Den inspirerede mange senere initiativer såsom den amerikanske Uafhængighederklæring og dens frihedsrettigheder i 1787, den franske revolution fra 1789 og senere demokratiske forfatninger.

Nu 800 år senere findes der stadig 4 eksemplarer af den oprindelige traktat – én af dem i Salisburys katedral, ikke langt fra stedet, hvor den blev underskrevet i sin tid. Og på god britisk vis laves der af og til store festligheder og processioner for at fejre traktatens og dens senere betydning.

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

Lade i stikken – hvad kommer det udtryk af? Og hvad betyder det?
_____________________________________________
SVAR PÅ NU 42 EUROPA-SPØRGSMÅL:

EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

Fornærmelser er de argumenter, som anvendes af folk, der har uret.

            Det blev sagt af den franske oplysningstids-filosof Jean-Jacques Rousseau.

2.  Dagens citat:

Hvad fremtiden angår, er din opgave ikke at forudse, men at gøre den mulig.

Hvem af dagens personer har sagt det?

3.  Kendte fødte på denne dag:

1798:  Giacomo Leopardi  ( død 1837 )
1868:  George Hale  ( død 1938 )
1886:  Robert Schuman  ( død 1963 )
1900:  Antoine de Saint-Exupéry  ( død 1944 )
1929:  Oriana Fallaci  (  død 2006 )

4.  Kendte døde på denne dag:

1149:  Raymond af Antiochia  ( 34 år )
1967:  Jane Mansfield  ( 34 år )
1969:  Moise Tshombe  ( 50 år )
2003:  Katherine Hepburn  ( 96 år )
2004:  Grethe Thordahl  ( 78 år )

Niels Jørgen Thøgersen
+ EUROPA I ARBEJDSTØJET:  www.europa-i-arbejde.be

Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 28. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 28. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Dronning Alexandrine Som noget nyt vil jeg hver dag udvælge DAGENS PERSON.  Det er én af dagens fødte eller døde.  I dag er det Danmarks dronning fra 1912-47, Dronning Alexandrine. Hun blev født i Schwerin i Tyskland i 1879. Hendes mor var datter af en russisk zar og hendes far tysk prins. Hun blev gift i 1898 i Cannes med den danske tronfølger, senere konge, Christian X.  Parret fik i bryllupsgave det nyopførte Marselisborg Slot i Aarhus i 1902 af det danske folk ( efter en folkeindsamling ). Senere byggede kongeparret selv Klitgaarden (”Kongevillaen”) i Skagen i 1914.  Arkitekten var Ulrik Plesner, der hars at mange arkitektoniske fingeraftryk netop i Skagen. Alexandrine blev i 1918 ramt af den spanske syge, men overlevede.  Hun var især interesseret i musik og i håndarbejde. Hun blev meget populær i Danmark, også fordi hun både under 1. verdenskrig og under 2. verdenskrig gik aktivt ind for den d

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i