Skip to main content

DAGEN - Den 27. juni


NIELS JØRGENs MORGENHILSEN
DEN 27. JUNI

Ny udgave
DAGENS LÆNGDE:

I dag er her i Danmark 2 minutter kortere end den 21. juni. Dens længde er på 17 timer og 32 minutter -  fra kl. 04.32 til kl. 22.04.

Se mere om, hvor du er på:  www.dagenslaengde.dk

DAGENS NAVN:

I dag hedder SYVSOVER DAG. Det kommer fra en legende om syv kristne brødre, der gemte sig i en bjerghule for den romerske kejser Decius’s soldater. Da de alligevel blev opdaget, spærrede soldaterne indgangen til hulen med store sten for at brødrene kunne sulte ihjel.

Da nogle hyrder to hundrede år senere ( i år 447 e.Kr. ) fandt brødrene, vakte den friske luft dem til live igen. Derefter kunne de dø ( igen ), da de glade fik at vide, at kristendommen i mellemtiden havde sejret.

Gamle danske vejrvarsler for denne dag siger, at Regn på Syvsoverdag giver våd høst – og Solskin på Syvsoverdag er varsel om solskin de kommende uger.

I Belgien hedder dagen SAINT CYRILLE D’ALEXANDRIE  ( Sankt Cyrillus fra Alexandria ).  Han var kristen patriark i Alexandria og havde stor indflydelse i datidens Romerrige. Han levede i årene 378-444 og udgav en masser skrifter.

DAGENS BEGIVENHED:

1959:  Svenskeren Ingmar Johansson bliver verdensmester i sværvægt i boksning ved sejr over Floyd Patterson.

DAGENS SPØRGSMÅL:

Ardennerne – hvad er det? Og hvad er det specielle ved dem?

De er et stort bjergområde, der dækker store dele af Belgien og især af Luxembourg, men også dele af Frankrig og Tyskland. De har deres navn fra romernes betegnelse for området: Arduenna Silva (silva betyder skov). Ardennerne er i meget stor grad dækket af skov, har et ujævnt terræn med bjerge og slugter – og de når op i en højde af 694 m.  I det 18. og 19. århundrede var belgiske Wallonien og dermed Ardennerne det næstvigtigste industriområde i verden – efter England.

Ardennerne er også blev kendt, fordi en del af dem efter 1. verdenskrig blev taget fra Tyskland og givet til Belgien. Omkring 70.000 tysktalende belgiere bor i området i dag, tysk er et af de tre officielle sprog i Belgien, og de har deres eget lokale parlament.

Området blev også kendt i 2. verdenskrig, fordi tyskerne ved juletid i 1944 startede en stor offensiv (kaldet Ardenner-offensiven) mod de allierede styrker. Den mislykkedes.

I dag er Ardennerne især kendt som et meget populært ferieområde, ikke mindst for hollandske turister.

SPØRGSMÅLET TIL I MORGEN:

Napoleons-kage – hvad er det? Og hvad er historien?
_____________________________________________
SVAR PÅ NU 42 EUROPA-SPØRGSMÅL:

EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be

DAGENS CITAT & KENDTE PERSONER:

1.  Gårsdagens citat:

Loyalitet skal ikke gå så vidt, at man stemmer mod sin overbevisning. Så bliver man mindre troværdig som politiker.

            Det blev sagt af den danske Venstre-politiker og senere OECD  generalsekretær Thorkil Kristensen.

2.  Dagens citat:

Videnskaben har måske fundet en kur for de fleste onder, men den har ikke fundet et lægemiddel for det værste af dem alle – menneskenes apati.

Hvem af dagens personer har sagt det?

3.  Kendte fødte på denne dag:

1854:  Niels Neergaard  ( død 1936 )
1880:  Helen Keller  ( død 1968 )
1918:  Willy Breinholst  ( død 2009 )
1941:  Krzysztof Kieslowski  ( død 1996 )

4.  Kendte døde på denne dag:
       1844:  Joseph Smith  ( 39 år )
           1949:  Ludvig Brandstrup  ( 57 år )
           1980:  Børge Outze  ( 68 år )
           1999:  Georgios Papadopoulos  ( 80 år )
           2001:  Jack Lemmon ( 76 år )


Niels Jørgen Thøgersen

+ EUROPA I ARBEJDSTØJET:   www.europa-i-arbejde.be

Comments

Popular posts from this blog

DAGEN - den 28. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 28. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Dronning Alexandrine Som noget nyt vil jeg hver dag udvælge DAGENS PERSON.  Det er én af dagens fødte eller døde.  I dag er det Danmarks dronning fra 1912-47, Dronning Alexandrine. Hun blev født i Schwerin i Tyskland i 1879. Hendes mor var datter af en russisk zar og hendes far tysk prins. Hun blev gift i 1898 i Cannes med den danske tronfølger, senere konge, Christian X.  Parret fik i bryllupsgave det nyopførte Marselisborg Slot i Aarhus i 1902 af det danske folk ( efter en folkeindsamling ). Senere byggede kongeparret selv Klitgaarden (”Kongevillaen”) i Skagen i 1914.  Arkitekten var Ulrik Plesner, der hars at mange arkitektoniske fingeraftryk netop i Skagen. Alexandrine blev i 1918 ramt af den spanske syge, men overlevede.  Hun var især interesseret i musik og i håndarbejde. Hun blev meget populær i Danmark, også fordi hun både under 1. verdenskrig og under 2. verdenskrig gik aktivt ind for den d

DAGEN - den 30. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 30. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: Jeg har valgt RUDYARD KIPLING som dagens person.   Han har fødselsdag i dag.   Han levede i årene 1865-1936.   Han blev født i Bombay ( Mumbay ) i Indien, var brite, og levede det meste af sit liv i England.   Han er en meget kendt forfatter, hvor han ofte tog udgangspunkt i sit indiske ophav. Hans mest kendte værk er formentlig børnebogen JUNGLEBOGEN fra 1894.   Den handler om den forældreløse dreng Mowgli, der lever i junglen sammen med de vilde dyr.    Bogen er senere filmatiseret. Kipling er også forfatter til sangen MANDALAY, der handler om Burmas ( Myanmars ) næststørste by i den nordlige del af landet. Digtet er fra 1890.   I 1942 gjorde Mogens Wieth den landskendt i Danmark med sin danske version af sangen. Den kan høres HER .   Den handler om en gammel engelsk soldat, der sidder hjemme i London og drømmer sig tilbage til sin tid i det dengang britiske Burma. Kipling havde kun én søn.   Og

DAGEN - den 31. december

  NIELS JØRGENs MORGENHILSEN DEN 31. DECEMBER Ny 2021 udgave DAGENS PERSON: I dag har jeg valgt SIMON WIESENTHAL som dagens person.   Han levede i årene 1908 til 2005.   Han var østrigsk jøde, født på denne dag. Han var uddannet ingeniør. Under 2. verdenskrig blev han som de fleste jøder i tysk besat område sat i koncentrationslager.   Han overlevede med nød og næppe ophold i hele 6 KZ lejre. I én af dem var han så tæt på at blive henrettet, at han stod ude ved massegraven og ventede på at blive skudt, da kommandanten råbte:   FEUER-ABEND !   Feuer ( ”skyd”) var kommandoen til at skyde.   Men nu var der altså fyraften, så han og de andre ”på gravens rand” kunne luske tilbage til barakkerne. Efter krigen organiserede Wiesenthal arbejdet med at finde så mange som muligt at de nazistiske ledere, som var undsluppet fangenskab.   Hans bog om dette arbejde hedder:   Retfærdighed, ikke Hævn.   Den er meget læseværdig.   Han og hans dokumentaionscenter var bl.a. aktivt involveret i